stalesia facebook stalesia goolge plus

tel.: +48 (12) 260 10 65
dział handlowy numery wewnętrzne:
103, 106, 107, 114, 115, 123
email: info@stalesia.com

Stale nierdzewne w przemyśle spożywczym i budownictwie

stal nierdzewna w przemyśle

Również w przemyśle spożywczym swoje zastosowanie mają stale nierdzewne. Produkty te charakteryzują się bardzo dobrą odpornością na różnorodne czynniki korozyjne, która jest bardzo istotna w czasie transportu żywności, jak również w jego przetwórstwie. Należy zaznaczyć, że nie istnieją jednoznaczne normy, które nakazują w tego rodzaju działalności stosować jedynie stale nierdzewne. Zastosowanie tych stali wynika głównie z długoletniego doświadczenia i pozytywnych opinii. Ogólne normy zastrzegają (nie narzucają), że materiał mający kontakt z żywnością musi spełniać pewne wymagania. Na przykład zaleca się stosowanie pojemników na produkty spożywcze, które są odporne na oddziaływanie żywności, jak również są w dobrym stanie – nie pękają, nie łuszczą się itp. Stal nierdzewna doskonale spełnia te wymagania. Ponadto nie przekazuje niepożądanych zapachów, nie wpływa na smak produktów, nie oddziałuje na kolor.

Należy zaznaczyć, że nierdzewna stal jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Nie stwierdzono niepożądanego, negatywnego oddziaływania na produkty żywnościowe, napoje czy pitną wodę. Wysoka odporność na korozję i właściwości antybakteryjne to dodatkowe atuty zastosowania stali nierdzewnej w przemyśle spożywczym. Dodatkowo powierzchnie stali tego typu charakteryzują się łatwością czyszczenia. Możliwe jest zastosowanie czyszczenia za pomocą pary, jak również sterylizowania. Istotne jest, że powierzchnie nierdzewne nie wymagają malowania. Z tego rodzaju stali wykonywane są m.in. instalacje w zakładach przetwórstwa spożywczego, zbiorniki magazynowe, transportery do przewozu żywności, jak również kuchenne elementy oraz produkty codziennego użytku – np. sztućce czy garnki. W każdej kuchni z pewnością możemy znaleźć stal nierdzewną.

Najbardziej popularnym gatunkiem stali (odpornym na korozję) wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jest 1.4301 (AISI 304). Z tego gatunku stali produkuje się sztućce oraz naczynia gospodarcze. Istotny jest obojętny charakter chemiczny tej stali w kontakcie z pożywieniem. Odporne na korozje stale mogą być używane w szerokim zakresie temperatur, a w związku z tym doskonale nadają się do procesów przygotowania posiłków (zamrażanie, gotowanie, pieczenie). Należy zaznaczyć, że istnieje ponad dwieście gatunków stali odpornych na korozję. Stale pochodzące z tej szerokiej grupy zawierają przynajmniej 10,5% chromu oraz maksymalnie 1,2% węgla.
Odporność na korozję i rdzę, niskie koszty utrzymania i konserwacji, trwałość, estetyczny wygląd czynią stal nierdzewną idealnym materiałem o szerokim zastosowaniu. Istnieje ponad 150 gatunków stali nierdzewnej, gdzie 15 z nich jest powszechnie używanych. Ze stopu tworzone są zwoje, blachy, pręty, tuleje, rury nierdzewne i inne elementy, które stosuje się w wielu dziedzinach, między innymi: w przemyśle chemicznym, energetycznym, kolejowym, stoczniowym, w zakładach mechanicznych, w budownictwie (elementy konstrukcyjne), w budowie struktur samochodowych i lotniczych. Jednak to właśnie w przemyśle spożywczym spotykamy się ze stalą nierdzewną najczęściej, w naszym codziennym życiu.
Stale nierdzewne można również stosować w konstrukcjach budowlanych, m.in. do zbrojenia ścian betonem. Ze względu na to, że beton jest materiałem porowatym można stosować go do zalewania konstrukcji ze stali odpornych na korozję. Istotny jest tutaj odpowiedni dobór gatunku stali do takiego zastosowania. Powszechnie występują specjalistyczne gatunki stali odpornych na korozję, które zaleca się do wykorzystania w celu zbrojenia betonu. Do najpopularniejszych należą takie gatunki, jak: EN 1.4301, 1.4429, 1.4462, 1.4436, 1.4501. Stale o strukturze austenitycznej: 1.4429, 1.4301, 1.4436. Stale z gatunku 1.4462, 1.4501 charakteryzują się strukturą ferrytyczno-austenityczną (duplex). Zbrojeniowe pręty wytwarza się z następujących gatunków stali nierdzewnych: EN 1.4436, 1.4429, 1.4301, 1.4462.